EK: Rast SR sa bude zrýchľovať, patrí medzi najrýchlejšie v eurozóne

05.11.2013 Bratislava

Brusel 5. novembra (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky v roku 2013 bude 0,9 %, čo Slovensko zaraďuje na štvrté miesto v eurozóne a desiate v celej EÚ.

Vyplýva to z dnes zverejnených jesenných prognóz Európskej komisie (EK). Lepšie vyhliadky pre hospodársky rast Slovenska prezentovala komisia aj na roky 2014 a 2015.

Rast slovenského HDP by mal v roku 2014 dosiahnuť 2,1 % (3. najlepšie miesto v eurozóne, 7. v EÚ) a v roku 2015 sa zrýchli na 2,9 % (3. pozícia v eurozóne, 5. v EÚ).

Komisia konštatovala, že tohoročný rast bol podnietený aj nárastom domácej spotreby, ťahúňom ekonomiky však bol najmä export, keď sa vývoz tovarov a služieb medziročne zvýšil o 4,6 %. Situácii pomohla aj stabilizácia investičných tokov, ku ktorej došlo najmä v druhom polroku a slabé inflačné tlaky, ktoré by podľa údajov EK nemali narastať ani v nasledujúcich dvoch rokoch.

Jesenné prognózy optimisticky vnímajú aj ďalší vývoj slovenskej ekonomiky, ktorej rast sa v najbližších dvoch rokoch môže priblížiť k 3-% hranici. Motorom rastu má byť zvyšujúca sa domáca spotreba aj export.

Mierne by mala v ďalších rokoch klesať aj nezamestnanosť. V tomto roku sa očakáva na úrovni 13,9 %, na budúci rok by mala potom klesnúť na 13,7 % a v roku 2015 na 13,3 %.


EÚ aj eurozóna budú v roku 2014 pokračovať v zotavovaní

Európska únia (EÚ) aj eurozóna budú v nasledujúcom roku 2014 pokračovať v zotavovaní a výkon ich ekonomík sa zvýši, ale aj miera nezamestnanosti sa udrží na vysokej úrovni. Vyplýva to z jesennej prognózy Európskej komisie (EK), ktorú dnes zverejnili agentúry AP a DPA.

Komisia predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) 17 štátov, ktoré zaviedli euro, sa v roku 2014 zvýši o 1,1 %. To je o niečo horšia prognóza ako v máji, keď EK odhadovala, že ekonomika eurozóny na budúci rok expanduje o 1,2 %. No na druhej strane, je to mierne optimistickejší odhad ako rast o 1 %, ktoré eurozóne v októbri predpovedal Medzinárodný menový fond.

V tomto roku sa však výkon ekonomiky celého regiónu, ktorý platí eurom, zníži o 0,4 %. Miera nezamestnanosti v menovej únii sa pritom aj na budúci rok udrží na súčasnej vysokej úrovni 12,2 % a až v nasledujúcom roku 2015 klesne na 11,8 %.

"Pribúdajú signály, že európska ekonomika už dosiahla bod obratu," uviedol eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. "Ale je ešte príliš skoro oznámiť víťazstvo: nezamestnanosť zostáva na neprijateľne vysokej úrovni," dodal a vyzval členské štáty, aby pokračovali v reformách.

Miera inflácie v eurozóne sa bude tento aj na budúci rok pohybovať okolo úrovne 1,5 %, teda pod cieľovou hranicou Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.

Napriek signálom o zotavovaní eurozóny, medzi jednotlivými štátmi regiónu, predovšetkým medzi Nemeckom, ktoré je najväčšou ekonomikou a ťahúňom celého bloku a tzv. okrajovými štátmi, stále panujú veľké rozdiely.

Miera nezamestnanosti v Nemecku dosiahne podľa EK tento rok 5,4 %, zatiaľ čo vo Francúzsku a v Taliansku je vyššia ako 10 % a v Španielsku a Grécku sa dokonca pohybuje nad hranicou 25 %.

Francúzsku a Španielsku, teda druhej a štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, sa nedarí znížiť ani rozpočtový deficit tak, ako sa dohodli s EÚ.

Komisia predpovedá, že Francúzsko do roku 2015 nestlačí schodok v rozpočte na 3 % HDP a varuje vládu v Paríži, že ak nepristúpi k ďalším reformám, jej deficit verejných financií v roku 2015 dosiahne 3,7 %.

Španielsku komisia tento rok predpovedá schodok v rozpočte vo výške 6,8 % HDP, ktorý na budúc rok klesne na 5,9 %, ale v roku 2015 znova stúpne na 6,6 % a až v nasledujúcom roku 2016 sa ho podarí stlačiť na 3 % HDP.

HDP celej 28-člennej Európskej únie sa v 2. polovici tohto roka zvýši o 0,5 %, ale za celý rok bude stagnovať. To je lepšia predpoveď ako v máji, keď komisia očakávala pokles HDP celej únie v tomto roku o 0,1 %. Na budúci rok komisia očakáva expanziu ekonomiky EÚ o 1,4 %.
 

Vyberte región